Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заев ще се срещне с Меркел

07 юни 2019, 17:40 часа • 1181 прочитания

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви още една среща с германския канцлер Ангела Меркел, за която вече има потвърдена дата. Той не уточни кога и къде ще се проведе въпросната среща, съобщава МИА, цитирани от БГНЕС. 

„Радвам се, че ми е изпратена покана за среща с канцлера Меркел. Това е успех и на канцлера Меркел и на държавите-членки на ЕС, те бяха тук лично по време за референдума, за да насърчават и дават политическа подкрепа, но също така и икономическа. Колкото и да са регионалните аспекти причина за това ново забавяне, със сигурно не сме ние причината за това, това е потвърдено. Петнадесет години чакаме това да се случи”, заяви Заев на пресконференция в Скопие.

За твърденията, че именно Меркел не е съгласна да даде дата за начало на преговорите със Северна Македония, Заев каза, че тази информация е стара, и че в момент преговорите се водят и на най-високо ниво, но и с депутатите. Заев каза, че за него е важно решението на Съвета по общи въпроси, който ще се проведе от 18 до 21 юни, а след това и в края на юли.

„Европейският съвет е този, който взима окончателното решение. Първо то се предлага от съвета по общите въпроси. Не пропускаме тези неща”, заяви Заев.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес