Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заев: На местните избори ще се гласува с пръстов отпечатък

24 март 2021, 18:25 часа • 1826 прочитания

Премиерът на РС Македония Зоран Заев заяви днес, че остава решимостта да се гласува с пръстов отпечатък на следващите местни избори, предаде БГНЕС.

„Както министърът на правосъдието ме информира този уикенд, има напредък в преговорите с ВМРО-ДПМНЕ, дори получих проект на текстова версия, който след това ще бъде обсъден с най-големия коалиционен партньор на управляващите ДСИ, а след това и с албанската опозиция", допълни Заев.

Той подчерта, че МВР е готово да прехвърли базата с пръстови отпечатъци в пълен размер, дори да поеме отговорността за управлението на тази база данни.

„Въпросите, които бяха спорни, бяха решени по някакъв начин”, каза Заев.

Той посочи, че това е стъпка напред в намирането на решение на този проблем и приветства опозицията, че го е приела, защото, каза Заев, решението трябваше да бъде само за тези избори и е логично - изправени сме пред него за първи път и трябва да има отворен прозорец за разрешаване на този проблем.

Министърът на правосъдието Боян Маричич потвърди по-рано този месец, че местните избори ще се проведат с пръстов отпечатък и че до окончателното приемане на измененията в Изборния кодекс, които ще бъдат приети с консенсус, идеята ще трябва да бъде добре регламентирана според всички процедури.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес