Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заев: България зае не особено приятелска позиция, но ще намерим решение

08 февруари 2021, 21:30 часа • 2342 прочитания

Няма друга алтернатива за страните от Западните Балкани, освен присъединяването към Европейския съюз и НАТО. Това заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев на онлайн дебат в Атлантическия съвет на тема "Северна Македония на прага на Европа", предаде БГНЕС.

От думите на Заев става ясно, че не му е било лесно, „беше горчиво чувство, можете да си представите колко е трудно да добавите нещо към името си, но ние го направихме заради младите хора, заради децата и изградихме страхотно приятелство с нашите съсед Гърция”.

Той посочи, че след решението на Съвета на ЕС от март миналата година за започване на преговори за членство със страната, трябвало да последва първата междуправителствена конференция, но това не се случи поради решението на нашата съседка България.

„България зае не особено приятелска позиция, но аз силно вярвам, че това е така, защото изборите са много близки в България, а ние политиците не сме много прагматични, когато става дума за избори. Вярвам, че ако продължите да ни помагате, ще намерим решение веднага след изборите в България, защото това е смешен проблем. Не трябва да мислим как да блокираме или спрем някого, а да гледаме към бъдещето и да го обезпечаваме”, каза Заев.

Според македонският премиер между Скопие и София ще бъдат изградени още повече мостове за сътрудничество в различни сектори.

„В наш интерес е диалогът да продължи, а не преговорите да замръзнат, но все пак има някои червени линии, които не можем да преминем. България разбира, че ние имаме право на суверенитет и право на самоидентификация, да се чувстваме македонци, да говорим на нашия македонски език. Тук, в Северна Македония, ние уважаваме всички европейски идентичности, но нямаме претенции към България или към която и да е друга страна в света," каза Заев.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес