Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задържаха четирима молдовци за опит за измама с червените бюлетини на Интерпол

05 юни 2024, 06:02 часа • 2463 прочитания

Четирима служители на молдовското вътрешно министерство бяха задържани за саботиране на червените бюлетини на Интерпол, информира БГНЕС. В мащабна операция, насочена към 12 заподозрени държавни служители, са участвали американски и френски разследващи, съобщи френският прокурор по финансовите престъпления Жан-Франсоа Бонер. 

Още: Тревога в Молдова: Русия провокира с военни учения в Приднестровието

Измамата

„Опитът за измама, извършен предимно от молдовски служители, е имал за цел да възпрепятства издаването на червени бюлетини на Интерпол, насочени към издирвани международни бегълци, свързани с организираната престъпност“, заяви Бонер.

"Група от хора с различни националности е заподозряна в организирането на корупционна схема, позволяваща на издирвани лица да блокират или заличават червени бюлетини, насочени към тях, като плащат подкупи на държавни служители, особено в Молдова", добави прокурорът.

Той добави, че тези подкупи възлизат на "няколко милиона долара“.

Още: "Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Организирана престъпност

Лицата, срещу които е била насочена акцията, са били свързани с организираната престъпност. Четиримата задържани са молдовци, работещи за министерството на вътрешните работи на Молдова. Френската част от разследването е започнала през август миналата година въз основа на информация, предоставена от Интерпол.

Интерпол заяви, че е открил "малък брой случаи", в които са били направени опити за "блокиране и изтриване на червени бюлетини", което го е накарало да предприеме вътрешни мерки и да предупреди френските власти.

Интерпол съобщи, че паралелно разследване на киберпрестъпления, ръководено от Обединеното кралство, е "разкрило, че някои хора в Молдова, заподозрени в корупция, биха могли да изпращат информация за червени бюлетини на издирвани лица".

Още: Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Молдова е решена да се бори с корупцията

"Решени сме да се борим с корупцията по високите етажи на властта във всичките ѝ форми, особено със схемите, които застрашават наказателни дела по целия свят", заяви Вероника Драгалин, ръководител на антикорупционната прокуратура на Молдова.

"Това съвместно разследване е доказателство, че международното сътрудничество е от съществено значение за разкриването и спирането на корумпирани престъпници, които не се ограничават от националните граници", добави тя.

Още: Парламентът на Молдова осъди войната в Украйна

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес