Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задръстване по Дунав заради руските удари: Кой ще се осмели да изнася украинско зърно?

04 август 2023, 06:57 часа • 11715 прочитания

Река Дунав и устието ѝ, които сега са последният маршрут за износ на украинско зърно, са задръстени от плавателни съдове, пътуващи към и от украински пристанища.

Освен корабите, чакащи в близост до румънското пристанище Констанца, най-малко 20 търговски кораба са спрели в канала на Дунав, водещ до украинското пристанище Измаил, показаха данните от проследяването на аналитичната компания MarineTraffic на 3 август. Други 30 кораба са пуснали котва в района на залива Мусура в Черно море, който води до отделен канал, свързващ се с Измаил по-нататък по водния път. Източник от украинската индустрия съобщи, че румънската страна все още не е разрешила на нови кораби да влязат в Дунав, като се позова на лошите метеорологични условия.

Румънските власти, които управляват водния път, все още очакват "пик" в трафика през август, въпреки руското нападение срещу Измаил: Русия пак атакува пристанище на Дунав, в Румъния заснеха пожара (ВИДЕА)

"Търговията по Дунав е засегната и се говори за плаващи мини (в този канал)", заяви един от търговските източници, работещи в региона.

Русия атакува селскостопанската и пристанищната инфраструктура на Украйна - един от най-големите износители на зърно в света, повече от две седмици, след като отказа да удължи съществуващия от година коридор за безопасно преминаване на зърно, договорен с посредничеството на ООН и Турция - на практика затваряйки украинските черноморски пристанища. Преди Русия да се оттегли от коридора за безопасно преминаване, на дунавските пристанища се падаше около една четвърт от украинския износ на зърно, информира TVP.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че нападенията на Русия срещу гражданската инфраструктура на Украйна по река Дунав трябва да бъдат квалифицирани като военни престъпления. Главната прокуратура на Украйна съобщи, че разследва атаките срещу селскостопанската ѝ инфраструктура като потенциални военни престъпления, предаде БГНЕС.

ОЩЕ: Русия е унищожила хиляди тонове зърно за Африка и Китай с удара край Дунав

Застраховките на кораби

Вече има отказ да се застрахова рискът от военни действия за кораби, отиващи в украински пристанища.

Украйна ще застрахова корабите, които внасят и изнасят стоки през река Дунав, и обмисля възможността да осигури покритие за корабите, преминаващи през "зърнения коридор", съобщи информационната агенция Интерфакс-Украйна, като се позова на министър-председателя на Украйна Денис Шмигал. "Разбираме, че ако руснаците потопят или взривят някой търговски кораб, това ще усложни изключително много работата ни по привличането на партньори в "зърнения коридор", каза Шмигал.

Източници от застрахователната и промишлената сфера заявиха, че Украйна се е обърнала към търговски компании и части от застрахователната индустрия, за да види какво е възможно да се направи, за да се осигури продължаване на търговията.

ОЩЕ: Руски дронове летели през Румъния, за да изгорят хиляди тонове украинско зърно (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес