Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич: Западът ни натиска да признаем Косово

03 март 2024, 19:05 часа • 6825 прочитания

Западните страни засилват натиска си върху Сърбия, за да признае независимостта на Косово. Това се оплака се сръбският президент Александър Вучич, става ясно от публикация на Анадолската агенция.  

Косово обяви своята независимост от Сърбия през 2008 г., като повечето държави-членки на ООН, включително САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Турция и България, го признаха за автономна държава.

Проблемът е обаче, че Сърбия все още смята Косово за своя територия. ОЩЕ: Вучич разгневен на Косово: Няма да спрем заплатите на косовските сърби

Какво се очаква от Сърбия, според Вучич?

В обръщението си към обществеността Вучич каза, че от Сърбия се очаква да признае Косово, да въведе санкци срещу Русия и да приеме позиция срещу Китай, както и да се установи „марионетен режим в Сърбия“.

"Натискът върху Сърбия се упражнява с цел дестабилизация, винаги синхронизиран, чрез медиите и неправителствените организации както в местни, така и в чуждестранни групи за натиск", смята Вучич. ОЩЕ: ОССЕ за изборите в Сърбия: Несправедливост, злоупотреби и пълна доминация на Вучич

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес