Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич свика Съвета за национална сигурност заради напрежението в Косово

12 декември 2022, 05:28 часа • 2869 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич проведе среща със своя Съвет за национална сигурност в момент, когато в Косово се увеличава напрежението между властите и етническите сърби.

В събота срещу полицията на ЕС в Северно Косово, където сърбите са мнозинство, беше хвърлена шокова граната, а местната полиция влезе в престрелка с неизвестни групи.

Етнически сърби блокираха пътища, след като косовската полиция беше изпратена в спор за регистрационни номера на автомобили.

Сърбия отказва да признае Косово като независима държава. Косово, в което преобладаващото мнозинство са етнически албанци, се отдели от Сърбия след войната през 1998-99 г.

НАТО, което има мироопазващи войски в Косово, призова всички страни да избягват провокации. ЕС направи същото, като предупреди, че няма да толерира нападения срещу полицията на ЕС или криминални деяния.

Последните размирици бяха предизвикани от ареста на сръбски бивш полицай в събота.

В интервю за агенция Ройтерс след среща със Съвета за национална сигурност Александър Вучич заяви, че иска да успокои ситуацията.

Министър-председателят на Косово Албин Курти определи протестиращите като "престъпни банди" и поиска от ръководените от НАТО мироопазващи сили на Косово (КФОР) да премахнат барикадите.

Косовската полиция съобщи, че късно в събота е била подложена на обстрел на различни места в близост до езеро, граничещо със Сърбия, като полицаите са отвърнали на огъня при самозащита.

В края на миналата седмица Косово разположи полиция в районите с преобладаващо сръбско население, което не признава косовското правителство в столицата Прищина. Това допълнително повиши напрежението, след като то вече беше повдигнато в продължение на месеци заради спор за регистрационните номера на автомобилите.

Вучич заяви, че използването на полиция е в нарушение на предишни мирни споразумения. Той каза, че планира да поиска от мироопазващите сили на НАТО разрешение да изпрати сръбски полицаи и войници в района, макар да призна, че има малък шанс то да бъде получено, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Премиерът на Косово призова натовският контингент КФОР да премахне сръбските барикади 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес