Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич скандализира с идея за лифт в Белград

17 април 2019, 11:06 часа • 1985 прочитания

Учените от Сръбската академия на науките и изкуствата (САНУ) официално осъдиха намеренията на властите да бъде построен кабинков лифт край белградската крепост Калемегдан.

"Изграждането на кабинков лифт напълно ще унищожи единствения исторически паметник и визията на Белградската крепост", се казва в документа на САНУ. "Публикуваният неотдавна проект за изграждането на лифт в Белград пряко застрашава многовековното историческо минало. Как е възможно Републиканският институт за защита на културното наследство, който трябва да защитава това наследство, да е одобрил този проект", пишат още учените.

"Строителството на кабинков лифт е сериозен удар срещу духа на града, крепостта Калемегдан, както и срещу целия университетски, музеен, библиотекарски, концертен и културен дух", смятат сръбските академици.

През изминалите две години в Белград се проведоха масови протести срещу проекта "Белград по вода", който бе предложен лично от сръбския президент Александър Вучич, припомня БГНЕС. Според правозащитниците този "грандомански проект ще унищожи района, където се събират двете реки Сава и Дунав".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес