Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич се запъна: Поне до 2022 г. няма да признае Косово

06 януари 2021, 12:21 часа • 1192 прочитания

Трудно е да се разговаря с албанците. Всичко, което виждате, е ежедневна кампания срещу сърбите, Сърбия и нейния президент, заяви в интервю за вестник „Новости” сръбският президент Александър Вучич.

Той заяви, че поне до следващите парламентарни избори през 2022 г.

Ако един ден Сърбия признае независимостта на Косово, ден по-късно ще започнат искове за военни щети, два дни по-късно ще се настоява да се признае геноцид и т.н., каза президентът..

Според него, Косово няма желание за съвместна работа или да направи компромис и всички разговори е свеждат до „взаимно признаване”.

„Сто пъти съм им казвал, че не ме интересува. Какво ще спечели Сърбия от това? Трябва да има промяна в съзнанието в тяхното ръководство, точно както е необходим натиск от Европейския съюз, за да се реализират подписаните документи, за които ЕС е гарант”, заяви Вучич.

Според него, докато това не се случи, никой няма да има доверие в постигнатите между страните споразумения, както и във възможното постигане на някакви по-сериозни резултати.

По време на интервюто става ясно, че държавният глава е бил подслушван от полицията в продължение на година и половина и в момента тече разследване по този въпрос. Освен него са подслушвани членовете на семейството му и част от ръководството на Сръбската прогресивна партия.

Подслушвани са разговорите на брата и най-големия син на президента, директорът на разузнавателната служба, кметът на Нови Сад, министърът на външните работи и други високопоставени правителствени служители.

Според сръбските медии, срещу резиденцията на президента в някакъв момент е била поставена и камера за наблюдение.

На въпрос дали е вярна информацията, че в аферата са замесени хора от правителството, Вучич отговори, че това предстои да се изясни и че всички замесени ще трябва да отговарят.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес