Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич разпусна парламента и насрочи парламентарните избори

01 ноември 2023, 12:20 часа • 2010 прочитания

Президентът на Сърбия Александър Вучич разпусна Народната скупщина с указ и официално насрочи предсрочни парламентарни избори за 17 декември, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

ОЩЕ: Вучич обеща: До края на ноември ще бъде открит газовият интерконектор между Сърбия и България

"Уважаеми граждани, желая ви успешни избори. Живеем във времена, които са трудни за целия свят, във време на глобални предизвикателства, войни и конфликти, във време, в което е нужно всички да бъдем обединени в борбата за запазване на жизнените национални и държавни интереси на Република Сърбия, във време, в което сме изправени пред натиск заради отношението ни към Косово и Метохия и други регионални и световни въпроси“, каза Вучич в обръщение след насрочването на изборите.

Той подчерта, че е важно Сърбия да запази мира, стабилността и вътрешната кохезия и да покаже демократичност.

„Бих казал, че тази кампания е възможност по цивилизован начин да покажем различни идеи, програми, политики, които трябва да се състезават, но които никога няма да застрашат нашите жизнени държавни, народни и национални интереси“, изтъкна Вучич.

Той пожела добри резултати в представянето на идеите и целите на участниците в изборите. „Пожелавам им да правят всичко по демократичен и цивилизован начин, за гражданите на Сърбия е важно да победят най-добрите идеи и програми. Уверен съм, че затвърждаваме демокрацията и осигуряваме сигурен път за бъдещето на нашите деца“, допълни той.

ОЩЕ: Вучич за бъдещето на Косово: Говорим с ЕК, предстоят трудни решения

По-рано днес председателят на сръбския парламент Владимир Орлич насрочи за 17 декември местни избори в около 60 населени места на територията на Сърбия.

Няколко кметове на градове и общини в Сърбия, включително кметът на Белград Александър Шапич, подадоха оставки миналия месец. Сръбските медии писаха, че това е станало по партийно разпореждане, за да може и местният вот да се проведе през декември. Редовните местни избори би трябвало да бъдат през юни 2024 г., съобщи БТА.

Последните парламентарни избори в Сърбия бяха през април миналата година. Най-голяма подкрепа получи партията на Вучич - Сръбската прогресивна партия (СПП), която разполага в парламента със 120 места от общо 240.

В средата на септември проевропейската опозиция в сръбския парламент подписа така наречения Договор за победа, чиято цел е сътрудничеството на всички опозиционни партии и движения за осигуряване на свободни и честни избори, на които те да се противопоставят на настоящото правителство, водено от СПП. Преди това част от опозицията поиска писмено от държавния глава да свика предсрочни парламентарни и белградски избори до края на годината.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес