Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич печели президентските избори в Сърбия

03 април 2017, 06:50 часа • 949 прочитания

Лидерът на Сръбската прогресивна партия /СПП/ и премиер на страната Александър Вучич спечели още на първи тур президентските избори в Сърбия. Това сочат резултатите, оповестени от Ипсос при над 96 на сто от преброените гласове, пише БГНЕС.

Вучич получава подкрепата на 55,2 % от избирателите. Следват Саша Янкович с 16,1%, Лука Максимович, известен с псевдонима Любиша Прелетачевич-Белия с 9,4%, Вук Йеремич с 5,7%, кандидатът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел с 4,4%, Бошко Обрадович с 2,3%, Саша Радулович с 1,4%, Милан Стаматович с 1,2%, Ненад Чанак с 1,1%, Александър Попович с 1,1% и Мирослав Парович с 0,3%.

В сегашните избори за държавен глава участваха 11 кандидати. Избирателната активност е около 55 на сто.

Сегашният държавен глава Томислав Николич се отказа от битката за втори мандат след като не получи подкрепата от партията, която го издигна преди пет години - Сръбската прогресивна партия.

В първото си изявление Вучич благодари на всички, които са гласували за него и подчерта, че е получил с 12 на сто повече гласове от всички негови опоненти събрани заедно.

„Особено искам да изразя благодарност на госпожа Меркел и на Владимир Путин за това, че имаха смелостта да водят преговори със Сърбия и с мен като министър-председател и по време на кампанията, въпреки че и на двамата им казах, че остават съответно 15 и 3 дни до настъпването на предизборната тишина”, каза Вучич.

Според него новото правителство ще бъде сформирано до два месеца. Повечето наблюдатели в Белград смятат, че новият премиер на Сърбия ще бъде служебна фигура, напълно под контрола на Александър Вучич.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес