Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич: Напрежението в Косово ще расте през следващата седмица

08 септември 2023, 17:14 часа • 2407 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че с наближаването на разговора с косовските власти в Брюксел, който ще се състои следващата седмица, проблемите се увеличават и напрежението в Косово ще расте.

Той даде за пример нападението над фабриката в Зубин Поток, продължаването на арестите и нападенията над сърби, блокадите на сръбски продукти и "провокациите за изселване на персонала на институции в Северно Косово".

„Изселването на институциите вероятно ще продължи, но нашият народ ще намери начин да се съпротивлява по мирен начин“, заяви Вучич, цитиран от "Данас" и БГНЕС.

Още: Косово: Сърбия изпълнява плана на Путин

Сръбският президент допълни, че "молбата и искането му към представителите на ЕС, САЩ, Китай и Русия е да възприемат ситуацията в Косово чрез аргументи, а не чрез това кой е дал независимост на Косово". Иска и те да видят кой наистина е произвел бунтовете и конфликтите и в чий интерес е това.

Снимка: Getty Images

"За" извънредни избори

Вучич заяви още, че управляващите партии са положително настроени към предложението на опозицията за извънредни парламентарни избори на всички нива. Според него само остават техническите подробности за това кога ще се проведат.

Още: Анализ: Сърбия се държи като Путин с Черна гора и Македония заради Косово

„Искам да кажа, че разговарях с представители на управляващите политически партии и виждам, че има политическа воля да се изпълнят исканията на опозицията. Остава да се видят техническите детайли кога точно трябва да се извърши това“, каза Вучич и добави, че това ще бъде обсъдено след диалога в Брюксел на 14 септември между него и премиера на Косово Албин Курти и след сесията на Общото събрание на ООН от 19 до 26 септември.

„Най-напред ще проведа съвместни срещи с представителите на правителството, на които ще ги помоля да вземат под внимание всички искания и заплахи на представителите на бившия режим, след което ще взема решение в съответствие с Конституцията“, уточни президентът.

Още: Анализатор съзря разрив между най-известните сръбски лидери

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес