Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич: Можете да ни убиете всички, но никога няма да признаем вашето независимо Косово

25 септември 2023, 16:56 часа • 7370 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич обвини западните сили в "натиск" за признаване на Косово".

В социалната мрежа Х той отправи послание към Запада:

"Ние никога няма да признаем вашето независимо Косово. Можете да ни убиете всички. Можете да правите каквото си искате, но ние никога няма да признаем вашето независимо Косово", цитира го БГНЕС.

По-рано днес бе съобщено, че части на сръбската армия се движат към границата с Косово. Тази сутрин военни камиони са потеглили, натоварени с бронирани коли, по пътя от Кралева към Рашка, съобщи „Перископи“. ОЩЕ: Вучич отправя армията към границата с Косово (ВИДЕО)

Акцията последва нападение срещу членове на косовската полиция в село Банска в северната част на Косово на 24 септември, където беше убит полицай. Нападателите са от сръбска националност. По-късно в неделя бяха убити трима нападатели и арестувани шестима души. По последни данни е открито още едно тяло на нападател, с което убитите стават четирима. Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че групата нападатели е "терористична и престъпна формация".

Президентът на Сърбия, който се обърна към обществеността в неделя вечерта, отхвърли тези твърдения, като каза, че косовските сърби са се разбунтували, "не искайки повече да търпят терора на Курти".

Международната общност осъди тази атака. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел оцени атаката като агресия, а актът като "терористичен". ОЩЕ: Блинкен призова Сърбия и Косово за диалог

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес