Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич: "Балкански поток" е много важен за Сърбия

30 юли 2021, 16:56 часа • 1751 прочитания

Газопроводът „Балкански поток“ е много важен за Сърбия, заяви днес президентът на страната Александър Вучич. Той посети строящата се компресорна станция Велика Плана и съобщи, че е горд, че скоро ще бъде открита „прекрасна компресорна станция“, без която „няма да имаме балансирано налягане на газ и няма да можем да отведем газ до границата с Унгария“.

Вучич подчерта, че 402-километровият газопровод през територията на Сърбия е изграден за кратко време с минимално закъснение от един или два месеца, предвид пандемията от коронавирус.

Според него, в следващите 20 години ключовите дейности ще бъдат свързани с енергийната сигурност на всяка държава, прехраната и публичните финанси.

Сърбия трябва да осигури бъдеще, свързано с безспорно най-евтината електроенергия в региона, каза още той.

По време на обиколката на строителните дейности присъстваха генералният директор на „Сърбиягаз“ Душан Баятович, директорът на „Газтранс“ Игор Йолкин и руският посланик Александър Бокан Харченко.

Баятович заяви, че планът е да се газифицира допълнително Източна Сърбия, а през октомври трябва да започнат дейностите по газифицирането на участъка от Лесковац до Враня.

В началото на юли "Сърбиягаз" и унгарската FGSZ свързаха на границата с Унгария тръбите от газопровода "Балкански поток", по който в бъдеще ще тече газ от Турция до Централна Европа през България и Сърбия, припомня БГНЕС.

Според плана първите обеми транзит на руски газ през Сърбия за Централна Европа трябва да се осъществят на 1 октомври.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес