Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Воислав Кощуница напуска политиката

19 март 2014, 08:31 часа • 20771 прочитания

Бившият президент на Съюзна република Югославия и два пъти премиер на Сърбия Воислав Кощуница днес се очаква да подаде оставка от лидерския пост в Демократическата партия на Сърбия /ДПС/.

Кощуница ще оповести своето решение пред членовете на председателството на ДПС. Оставката се дължи на тоталния провал на предсрочните парламентарни избори от неделя. ДПС не успя да премине изборната бариера и остана извън Скупщината - Народното събрание на Сърбия. Кощуница ръководи ДПС от нейното създаване през 1992 година.

Според вестник "Блиц" неговото място, до провеждането на партийните избори, ще бъде заето от досегашния заместник в ДПС Александър Попович.

Политическите сътресения не отминаха и другата основна опозиционна Демократическа партия /ДП/ на Драган Джилас, която получи около 6 на сто на изборите в неделя. Все повече членове на ръководството подкрепят призива на Драган Шутанович за промяна на лидера на ДП. На този етап Джилас няма намерение да подава оставка, защото според него, той е получил най-много гласове в сравнение с останалите партии.

Веднага след изборите преди два дни лидерът на партията на регионите Младжан Динкич обяви, че напуска ръководния пост в партията. Неговата партия също не успя да прескочи изборната бариера.

На изборите в неделя Прогресивната партия на Александър Вучич постигна огромна победа. Вучич ще разполага с около 160 депутати в 250-местния парламент на Сърбия.

 

 

 

 

 

Яна Иванова
Яна Иванова Отговорен редактор
Новините днес