Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Властта в Скопие излезе с манифест за обединение с опозицията за ЕС

09 август 2023, 13:39 часа • 2142 прочитания

Политическите партии в управляващата коалиция в Северна Македония, водена от СДСМ и ДСИ, предложиха подписване на общ манифест, чрез който да се даде подкрепа за водене на преговори за пълноправно членство в ЕС, предава клона на Радио "Свободна Европа" в югозападната ни съседка. 

Документът идва ден след като от САЩ призоваха правителствата на България и Северна Македония да преодолеят различията, за да може евроинтеграцията на Скопие да продължи и югозападната ни съседка да влезе в ЕС възможно най-скоро.ОЩЕ: САЩ искат бързо приемане на Северна Македония в ЕС - споменават България, но не и опозицията в РСМ

Темата за разширяването на ЕС бе акцент и в разговора между българския вицепремиер Мария Габриел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. 

Манифестът призовава за обединение на всички политически партии, в контекста на подкрепата за конституционните промени, с които българите и още пет нации да бъдат включени в преамбюла.

„Събранието трябва да приеме конституционните изменения за автоматичното и безусловно провеждане на втората междуправителствена конференция за завършване на началната фаза на преговорите, без допълнителни решения от държавите-членки“, се посочва в манифеста. ОЩЕ: Ковачевски е доволен, опозицията няма против конституционните промени (ВИДЕО)

Правителството се нуждае от мнозинство от две трети, т.е. 80 гласа, които в момента няма в 120-членния парламент.

Мнението на опозицията

От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ казват, че с този Манифест правителството отново пропуска възможността за консенсус.

„А именно Буяр Османи, Артан Груби и може би Боян Маричич седнаха, написаха документ, който нарекоха манифест и след като го дефинираха сами, го пуснаха под формата на публично съобщение чрез отдела за обслужване на SDS към обществеността с призив към ВМРО-ДПМНЕ да приеме вече написания документ. Освен, че с тази стъпка те признават, че не са мръднали и милиметър в посока на реализиране на стратегическите интереси на държавата, те показват и липсата на пълен капацитет за изграждане на консенсус.ВМРО-ДПМНЕ, след като получи официално този документ, ако има основание за разглеждане, ще го анализира и ще излезе със собствена позиция”, каза говорителят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски. ОЩЕ: Блинкен разговаря с Мария Габриел след призива на САЩ за Северна Македония

Този документ идва десет дни преди парламентарната сесия, на която е на дневен ред необходимостта от промяна на конституцията. Сесията е насрочена за 18 август. Конституционните промени влязоха в парламентарна процедура, след като минаха на правителственото заседание на 18 юли. Процесът в парламента стартира точно една година след провеждането на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз (ЕС).

Предисторията

Припомняме, че Северна Македония трябва да включи българите в своя основен закон. Именно това е условието на България за започване на преговорите за присъединяване на Скопие, до което се стигна в резултат на така нареченото френско предложение, одобрено миналата година. Припомняме, че на 24 юни 2022 г. Народното събрание на България взе историческо решение да даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за започване на преговорите за еврочленството на Северна Македония. Така страната ни вдигна ветото, което досега блокираше преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз. В средата на юли предложението на Франция бе одобрено и в Северна Македония. ОЩЕ: България и Македония през 2022 година: Гаранция - Франция

Като резултат от френското предложение на 17 юли се подписа двустранен протокол, който всъщност ще е част от преговорните документи на Северна Македония за ЕС. В този протоко правителството на България заявява готовност да даде съгласие за провеждане на първата Междуправителствена конференция на ЕС с Република Северна Македония веднага след като Скопие включи в своята конституция тези нейни граждани, които живеят на територията на тази държава и са част от други народи, какъвто е българският народ. ОЩЕ: Денков: Истинският слон в стаята е кога Скопие ще приеме промените в Конституцията (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес