Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виктор Понта връща десен премиер начело на Румъния

04 ноември 2014, 21:16 часа • 20059 прочитания

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че за свой наследник на премиерския пост ще предложи Калин Попеску-Търичану, предаде БГНЕС.

Попеску-Търичану министър-председател на Румъния от 28 декември 2004 до 22 декември 2008 година. Той стана такъв с подкрепата на досегашния румънски президент Траян Бъсеску, който е отлявен противник на Понта. Попеску-Търчиану беше свален, след като се противопостави на 50% увеличение на заплатите на румънските учители през 2008 година, което беше прокарано от лявата опозиция тогава. Търчиану искаше повишение на заплатите с 9% и предупреждаваше, че 50% ръст означава прекалено висок бюджетен дефицит за страната.

"Ще предложа него и смятам, че най-доброто решение за премиер е Калин Попеску-Търичану", посочи Понта. Той добави, че ако на 16 ноември бъде избран за президент на Румъния, ще остане на премиерския пост до 22 декември, когато изтича мандатът на сегашния президент Траян Бъсеску.

Понта получи най-много гласове (40,44%) на първия тур на президентските избори, който се проведе в неделя. Кандидатът на опозиционния Христиан-либералния съюз Клаус Йоханис получи 30,37% от гласовете.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес