Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вицепремир на РСМ: Замразяването на цените е непопулярна, но важна мярка

02 април 2023, 17:32 часа • 673 прочитания

Замразяването на цените, макар и непопулярна мярка, но много важна за гражданите на страната ни, е допълнителен показател, че ние наистина се грижим за всички дори по време на криза. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси в правителството на Република Северна Македония Фатмир Битичи, съобщи специално за БТА агенция МИА.

В интервю за "racin.mk" той припомни защо е въведена тази мярка. "Ограничаването на цените на някои основни продукти дойде, след като ние като правителство сключихме джентълменско споразумение с хранително-вкусовата промишленост, че те ще могат да ползват електроенергия на цена, близка до тази на регулирания пазар за бита.  Но след по-дълъг период на използване на тези предимства и може би, което е дори по-важно, след по-дълъг период на спад на цените на други суровини, с изключение на електроенергията в тази индустрия, цените на дребно на тези продукти останаха същите, т.е. на нивото на пика от септември-октомври миналата година, ние като правителство бяхме принудени да предприемем различни мерки, за да защитим стандарта на нашите съграждани, посочва Битичи.

По думите му е учудващ фактът, че в по-малките градове има производители, които продават хляба дори под определената от правителството цена, въпреки че това са много по-малки производствени мощности с много по-нисък пазарен потенциал от тези, които захранват столицата. "Логично е, когато някой произвежда по-големи количества от даден продукт, цената на единица продукт да е по-ниска, отколкото за производител, който произвежда малки количества, което, за съжаление, според крайните цени на пазарите, тук не беше така", подчерта вицепремиерът.

В условията на криза, каза той, правителството е длъжно да вземе всички мерки, с които разполага, за да защити стандарта на гражданите. "Опирайки се на основните принципи на свободната пазарна икономика, можеше да се очаква основните хранителни продукти в столицата, където потреблението е най-голямо, да са с най-ниски цени, но в действителност се случи точно обратното. При кризи държавата е тази, която трябва да предприеме стъпки икономиката да върви в положителна посока. Дори в периода на Ковид-19 имаме държавен интервенционизъм – подкрепяхме компаниите със заплати и различни други видове подкрепа", заяви Битичи.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес