Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Велополицаи ще помагат на туристи по плажовете в Халкидики

05 юни 2024, 23:15 часа • 1279 прочитания

От днес полицейски екипи на велосипеди ще оказват помощ на почиващите в района на полуостров Халкидики. Това обяви правителството като част от мерките за справяне с очакваните през идните дни опасни жеги в южната ни съседка, съобщи БНР.

Още: Знаете ли имената на трите ръкава на Халкидики

Първи от новите екипи се възползваха още в сряда жителите на Катерини, гръцко градче, близо до границата ни, където почиват много българи. Министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис съобщи, че в цялата страна в туристическите райони ще работят от рано сутрин до късно вечер екипи на полицията, които ще се движат с велосипеди. Задачата им е да реагират незабавно на всеки опит за извършване на престъпление по отношение на туристите. Органите на реда ще се занимават с различни дейности - от арестуване на крадци, премахване на рискове от хулигански прояви, спазване на наредбата за свободен достъп до плажа до оказване на първа помощ на пострадали.

Министър Хрисохоидис подчерта, че в много туристически райони действат организирани групи от малолетни, които извършват различни престъпления, но полицията взема мерки срещу тях. Той допълни също, че екипите са обучени да оказват всякаква помощ и призова гражданите да се обръщат към тях при необходимост. На този фон гръцките власти предупреждават за опасни жеги в следващите дни.

Още: Забраниха движението в горите на Халкидики заради опасност от пожари

На туристите се препоръчва да избягват обедните часове за плаж, както и продължителното стоене на слънце. Още във вторник на няколко места в страната бяха измерени температури от 40 градуса. От националната метеорологична служба съобщават, че през идните дни термометрите ще достигнат от 37 до 40 градуса. В северната част на страната се очакват и внезапни бури. Вече има и няколко случая на удавили се поради невнимание. Голям риск има за децата и възрастните хора.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес