Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Сърбия военните протестират заради ниските заплати

28 ноември 2016, 16:48 часа • 839 прочитания

Около 1000 души - сръбски войници и солидарни с тях граждани, са излезли по улиците на Белград в неделя, за да протестират срещу ниските заплати и лошите условия на труда, предаде World Bulletin.

„Ако един сръбски войник не може да изхранва семейството си, това е проблем“, заяви председателят на профсъюза им Новица Антич. Според профсъюза повече от три четвърти на военните в страната получават заплата по-ниска от средната за страната, която през октомври е била 370 евро. „Тази година хиляда души са напуснали въоръжените сили на балканската нация заради ниските заплати и лошите условия на труд“, добави Антич.

Протестиращите, размахващи сръбското знаме, са изпратили после писмо до президента на Сърбия Томислав Николич, който по конституция е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната, призовавайки го „да ги защити“, отбелязва още "Фокус".

Министърът на отбраната Зоран Джоджевич, който е против митинга, заяви по-късно, че едва 200 войници са били на протеста и че е горд, „че сръбската армия не се е присъединила към призива на политически-мотивираните водачи на профсъюзите“.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес