Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Сърбия се почнаха с политическите номера заради предстоящите парламентарни избори

04 май 2020, 14:03 часа • 2481 прочитания

Докато днес (4 май) сръбският президент Александър Вучич се готви за срещи с партии, за да определи дата за изборите през юни след вдигането на извънредното положение на Гергьовден, протестите чрез "шум с тенджери" и контрапротестите с "факли и силна музика“, се изострят, съобщава МИА.

Снощи лидерът на Партията за свобода и правда Драган Джилас обяви в социалните медии, че привържениците на властта в продължение на десет минути от високоговорител на тераса в неговия квартал на висок глас са скандирали "Джилас е крадец", което смущавало децата му, разплакало ги е и ги е накарало "да треперят от страх", пише БГНЕС.

Днес лидерът на Двери Бошко Обрадович отправи писмено изявление, в което твърди, че след всичко, което се е случило снощи, изборите трябва да бъдат отложени незабавно и първо трябва да се зададе въпросът как мирно да се избегне сценария на гражданска война, който СПП започна през последните няколко дни с проникването в сгради на гражданите и с директен контакт с децата на един от лидерите на опозицията.

Съюз за Сърбия (СзС) също реагира, като заяви, че сплашването на семейството на един от лидерите на коалицията на Драган Джилас показва, че властите са „пресекли линията на цивилизованата политическа компетентност и здравия разум“ и са влезли в най-мрачната си фаза.

Други опозиционни партии и асоциации, като Движение Обединена демократична Сърбия и лидерът на Движението за свободни граждани Сергей Трифунович, също реагираха на събитията, наричайки ги „чист терор“ и обвинявайки за тях президента Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (СПП).

"Коронавирусната епидемия за Вучич е също като бомбардировките за Слободан Милошевич", каза Трифунович. Той каза, че единственият начин за реакция е чрез сила.

Сръбските парламентарни избори ще се проведат на 14 или 21 юни в съответствие с конституцията на страната. Това обяви вчера сръбският президент Александър Вучич пред телевизионния канал Pink.

В Сърбия парламентарните и местни избори бяха насрочени за 26 април, но поради коронавирусната епидемия централната избирателна комисия на страната реши да спре подготовката за тях, докато приключи извънредното положение. Очаква се предизборната кампания да се възобнови след отмяната на извънредното положение на 7 май.

Още: "Големите страдащи от коронавируса с много окуржаващи статистики, Русия с нов мрачен рекорд"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес