Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Румъния може да се стигне до импийчмънт на президента

28 декември 2016, 11:36 часа • 1941 прочитания

Румъния официално влезе в политическа криза, след като президентът на северните ни съседи Клаус Йоханис отказа да утвърди за премиер номинираната от Социалдемократичната партия Севил Шайде. Ако предложението на спечелилата изборите левица беше прието, тя щеше да стане първата жена и първия мюсюлманин на този пост в страната.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня не може да се кандидатира, защото има условна присъда от 2 години заради изборна измама – опит изкуствено да „напомпа” активността по време на референдума за импийчмънт срещу бившия румънски президент Траян Бъсеску преди няколко години. Затова Драгня предложи Шайде, която е считана от мнозина за марионетка, докато социалдемократите променят закона и е възможно самият Драгня да стане министър-председател.

Драгня обяви, че Йоханис не е имал право да отхвърля Шайде и затова до днес вечерта (28 декември) се очаква той и коалиционният му партньор от АЛДЕ да решат дали да не стартират процедура за импийчмънт на Йоханис. „Няма да се поколебая да отстраня президента, ако преценя, че това е добре за Румъния”, каза Драгня, цитиран от „Политико”. Йоханис стана държавен глава като подкрепен от Националната либерална партия, която сега е опозиция.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес