Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Гърция арестуваха митрополит за богослужение при карантина

22 март 2020, 09:08 часа • 4183 прочитания

Митрополит Серафим Кифирски е бил арестуван за няколко часа за нарушаване на забраната за служене в църквата по време на карантината, срещу него е образувано дело, съобщава РИА Новости, цитирайки „Вима ортодоксиас“.

Серафим е известен с това, че се противопоставя на признаването на схизматичната "Православна църква на Украйна" и на Епифаний Думенко като ръководител на новата църковна структура в Украйна, въпреки позицията на Гръцката православна църква и Константинополската патриаршия.

Гръцкото правителство забрани богослуженията във всички места за поклонение заради коронавируса, с цел да ограничи разпространението му по време на пандемията.

В петък, Серафим, призовал вярващите в храма в градчето Хора на остров Китира и започнал да служи както обикновено, въпреки ограниченията.

„Камбаните зазвъняха както обикновено, призовавайки вярващите в църквата“, пише изданието.

Делото срещу митрополит Серафим за нарушаване на мерките на карантината заради коронавируса се очаква да бъде отнесено до прокуратурата.

Кметът на острова се е изказал срещу действията на епископа. Според него решението на правителството не е било спазено в още една или две църкви, пише вестникът.

"Никой не е над закона. Открито е дело за незаконните действия на митрополита и се очаква прокурорска намеса", каза кметът. / БГНЕС

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес