Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В ЕС постигнаха съгласие Босна и Херцеговина да получи статут на кандидат за членство

13 декември 2022, 14:19 часа • 1064 прочитания

Министрите по общите въпроси от Европейския съюз постигнаха съгласие, че Босна и Херцеговина трябва да стане официален кандидат за членство в ЕС. Препоръката ще трябва да бъде одобрена от лидерите на ЕС в четвъртък, съобщиха дипломати пред „Ройтерс“ и AFP.

Така Сараево ще се присъедини към други кандидати за членство в ЕС - Албания, Молдова, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Турция и Украйна.

Процесът на присъединяване към ЕС може да отнеме много години и включва сложни преговори за адаптиране на местните закони към тези на блока. Анкара например е кандидат от 1999 г. насам.

"Това беше част от заключенията за разширяването, които бяха договорени тази сутрин", каза един от дипломатите на ЕС, визирайки днешното решение за Босна и Херцеговина.

"Реформите, определени от Комисията, и 14-те ключови реформи, договорени през 2019 г., трябва да бъдат изпълнени, преди да започнат преговорите", допълни той. "Това е политически сигнал в светлината на настоящата геополитическа ситуация".

По-рано днес стана ясно, че друга страна от Балканите - Косово - ще подаде кандидатура за членство в ЕС още тази седмица.

ОЩЕ: Постигнат е компромис с Унгария за деблокиране на помощта на ЕС за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес