Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В битката за оцеляване Вучич намеси и българските учебници

22 юни 2023, 17:10 часа • 4151 прочитания

В опит да оправдае огромния обществен натиск срещу режимът му сръбският президент Александър Вучич намеси в "аргументите си за оцеляване" и българските учебници.

Пред държавната телевизия Вучич заяви, че "нищо от това, което е валидно за Украйна, включително и устава на ООН, включително и териториалната цялост на страната, не е валидно за Сърбия". В Сърбия вече втори месец има масови протести, в които участват десетки хиляди души с основно искане сваляне на режима на Вучич. Бившият сръбски президент Борис Тадич каза, че "тези протести по мащабите си приличат на онези срещу сръбския диктатор Слободан Милошевич", предаде БГНЕС.

"Ако бяхме въвели санкции срещу Русия, на другия ден щяха да поискат да предадем Косово - да направим и едното, и другото. А след това щяха да ни кажат, че трябва да изчистим миналото си и да арестуваме още 500 души в Сърбия, за да минем през катарзиса и да бъдем част от Обединена Европа. Ако изпълним всичко това, тогава ще ни кажат, че не сме напечатали достатъчно учебници на български език и че ще бъде добре да въведем един по-особен диалект в югоизточна Сърбия", каза Вучич в сутрешния блок на телевизията.

ОЩЕ: Вучич след среща с Орбан: С искрени приятели и партньори всичко е възможно

Властите в Белград при всяка официална среща с българските държавници се оправдават с липса на средства за напечатване на достатъчно учебници за българите в Западните покрайнини, които са подложени на жестока дискриминация и сръбска асимилация. Техният брой от над 180 000 души за няколко десетилития намаля на около 15 000.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес