Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Албания конфискуваха имущество за почти 1 млн. долара на бившия си главен прокурор

24 юли 2018, 13:33 часа • 1402 прочитания

Албанските власти са конфискували имуществото на бившия главен прокурор на страната, който е разследван за корупция и пране на пари, съобщи представител на Тирана, предаде БГНЕС. Този ход идва, след като Тирана се запъти към болезнен процес на прочисване на своето корумпирано правосъдие - задача, която Брюксел определи като първостепенен приоритет за страната, за да започне присъединителни преговори с Европейския съюз.

Адриатик Лала, навремето един от най-могъщите и плашещи мъже в Албания, беше обвинен през април в отказ да обяви имуществото си, пране на пари и други финансови престъпления. Съдът конфискува "движимите и недвижимите имоти" на стойност 98,7 млн. леки (915 000 долара)", каза Денион Ндреника, говорител на прокуратурата, съобщи АФП.

Имуществото на бившия главен прокурор включва апартамент в северозападния морски град Дурас и повече от два хектара земя, добави Ндреника.

Лала напусна поста си през ноември, след като неговият мандат приключи. Бившия прокурор и неговото семейство през февруари не бяха допуснати да влязат в САЩ поради "участието си в значителна корупция", заяви тогава Държавният департамент.

Под натиск от страна на ЕС Албания нареди на около 800 съдии и прокурори да декларират имуществото си в опит да се изкорени корупцията. Според информация от този месец на Албанския хелзинткски комитет около 200 от проверените съдии и прокурори "имат връзки с организираната престъпност, корупцията, било директно или индиректно". Около 20 висши магистрати си подадоха оставките, за да избегнат проверките.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес