Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Албания има растящ скандал с лични данни и заплати на политици

24 декември 2021, 15:15 часа • 3358 прочитания

Изтичането на данни в Албания продължава, като в рамките на само няколко дни в интернет се разпространи и трети документ, този път съдържащ регистрационни номера на автомобили, съобщава "Екзит Нюз". От сряда насам в медийни портали и чрез WhatsApp се разпространяват файлове в Excel, съдържащи имената, месечните заплати, работните места, номерата на личните карти и дори телефонните номера на повече от 630 000 албанци, припомня БГНЕС.

Втора база данни за заплати, работни места и лични данни на граждани в публичния и частния сектор за месец април с обявяване на телефонните им номера, допълнително задълбочава скандала с изтичането на лична информация на албански граждани.

В данните за април 2021 г., които съвпадат с парламентарните избори, има втора страница, на която са изброени трите имена, дата на раждане и телефонен номер на около 900 000 граждани.

"Този списък показва, че най-голямото плащане на месечна заплата е в Държавната разузнавателна служба (ШИШ), където е изплатена заплата в размер на около 590 000 евро. Мениджърите на банки и петролни компании имат високи доходи, които достигат до 90 000 евро на месец, съобщава "Ора Нюз".

Но според същия източник най-тревожен е скандалът с разкриването на самоличността на разузнаването или други агенти, чиято работа трябва да се пази в тайна, за да не се застрашава тяхната безопасност.

Според публикувания за април списък в сравнение с публикувания по-рано за януари броят на служителите се е увеличил с 60 000.

Това, което допълнително възмущава албанското общество за начина, по който се харчат парите им, е фактът, че кметът на Тирана Ерион Велиай плаща по 18 000 евро на месец за 20 съветници, тоест около 200 000 евро на година.

В третия списък са включени и заплатите на президента Илир Мета и премиера Еди Рама. Държавният глава има месечна заплата от 257 000 леки (2106 евро), докато премиерът Рама има 228 730 леки (1874 евро). Много по-високи заплати получават петима служители на албанската тайна служба ШИШ, чиито заплати варират от 3278 до 7377 евро.

Министър-председателят Еди Рама се извини на албанците за това нарушение на сигурността и призова прокурорите да продължат разследването. Той отрече да има доказателства за външен пробив в киберсигурността, като определи въпроса като "вътрешно" изтичане на информация.

Албанските прокурори започнаха разследване на случая, като призоваха на разпит служители от правителствената информационна агенция и данъчните служби.

През април 2021 г. в публичното пространство изтекоха данните на около 910 000 албанци. Твърди се, че тези данни са взети от Гражданския регистър и са предоставени на Социалистическата партия за използване в предизборната кампания.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес