Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Управляващата в Гърция "Нова демокрация” се дистанцира от свой евродепутат

16 март 2021, 22:40 часа • 1250 прочитания

Евродепутатът от управляващата в Гърция партия „Нова демокрация” Стелиос Кимпуропулос се присъедини към крайнодясното предложение за борба с абортите в Европейския парламент. Това негово действие предизвика обществено възмущение в страната, където абортът е легален и няма никакъв обществен дебат за отмяната му, съобщава БГНЕС.

Едва след гражданските протести днес Нова демокрация излезе с изявление, в което се казва, че евродепутатът не изразява позицията на партията или нейния президент по въпроса, но това стана 5 дни след вота. Според информация в социалните медии Кимпуропулос е гласувал против правото на жените да вземат решение дали да направят аборт и в подкрепа на предложението на крайнодесните в Европарламента, заявявайки че "човешкият живот на детето винаги трябва да бъде защитен, започвайки от момента на зачеването“. Останалите шестима евродепутати от НД са гласували против предложението.

Абортите в Гърция са законни от началото на 80-те години, за това гласуването на Кимпоропулос предизвика възмущение в социалните медии. Нова демокрация пише в изявлението си, че има ясна позиция относно правото на жените на аборт.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес