Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турското правителство не дава да се разследва има ли натиск срещу съдебната система

08 януари 2014, 18:37 часа • 27556 прочитания

Турският министър на правосъдието и вицепремиер Бекир Боздаг съобщи, че ще се противопостави на разследването на независима съдебна институция относно оказвания натиск от властта върху магистратите, които се занимават с корупционния скандал, заплашващ правителството, предаде БГНЕС.

Боздаг каза пред група журналисти, че няма да разреши разследване на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, съобщава Анадолската агенция. Съветът обяви вчера намерението си да разследва обвиненията за оказван натиск върху редица прокурори в Истанбул, занимаващи се със скандала.

На 26 декември един от прокурорите Муамер Акаш публично упрекна съдебната полиция, че е отказала да връчи призовки на тридесетина души, сред които бизнесмени и близки до властта депутати, подозирани в корупция и измама. Около 20 души, приближени до управляващите, включително синовете на двама министри, които бяха принудени да подадат оставки, са с предявени обвинения в рамките на разследването след широката операция на полицията на 17 декември.

Вчера управляващата Партия на справедливостта и развитието внесе законопроект за поправки в Конституцията, позволяващи преструктурирането на съвета.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес