Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турски съд спря строеж на магистрала заради фламинго

15 август 2018, 11:41 часа • 6121 прочитания

Административният съд в провинция Измир единодушно спря проект за строеж на мащабна магистрала, която беше планирано да минава през важни места за птиците и хората от делтата на река Гидиз в Егейска Турция, предаде БГНЕС.

От Българското дружество за защита на птиците поясниха, че решението на съда е взето въз основа на обширен научен доклад, изготвен от официална експертна комисия, назначена от Административен съд на провинция Измир.

Съдът заключи, че предложеният проект ще има необратими и големи отрицателни въздействия върху уникалната влажна зона и особено върху популациите на птиците в нея. Много по-рано от произнасянето на съда турското природозащитно дружество Doğa заяви, че северният край на предвиждания за изграждане мост ще унищожи ключови места за хранене на розовото фламинго и на много други видове водолюбиви птици и затова инициира национална кампания и започна дело заедно с партньорите си от BirdLife с искане проектът за мегамост и магистрала, одобрен от Министерството на околната среда и урбанизацията на Турция, да бъде отменен.

Делтата на река Гидиз е обявена за Рамсарско място (влажна зона с международно значение) от 1998 г. и приютява около 10% от световната и 30% от европейската популация на розовото фламинго по време на гнездовия сезон и зимуването. Ежегодно 15 000 двойки фламинго гнездят в тази уникална влажна зона, заедно с няколко други вида като къдроглавия пеликан. Делтата е още орнитологично важно място и ключово за опазване на биоразнообразието. Има културна и социална стойност, осигуряваща жизненоважни условия за местното население, включва и един от най-големите солници в Средиземноморието.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес