Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция привиква американския посланик в Анкара заради признаването на арменския геноцид

30 октомври 2019, 10:32 часа • 2584 прочитания

Турция привиква американския посланик в Анкара заради резолюцията, приета от Камарата на представителите на САЩ, която официално признава "арменския геноцид", заявиха представители на турското външно министерство.

Американският посланик в Анкара Дейвид Сатърфийлд беше призован във външното министерство заради "резолюция, която няма никаква историческа или правна основа" и законопроект, който налага санкции срещу военната операция на Турция в Сирия, заявиха официалните представители.

Американската камара във вторник гласува с 405 на 11 гласа в подкрепа на мярката "потвърждаване на данните на Съединените щати за арменския геноцид", първа за Конгреса на САЩ, където подобни мерки се спрягат от десетилетия, но никога не са преминавали.

Заедно с това американските депутати приеха законопроект, който налага санкции заради нападението на Анкара срещу кюрдските сили в Северна Сирия - офанзива, станала възможна с изтеглянето на американските войски.

Турция категорично отрича обвинението в геноцид и казва, че и арменци, и турци са загинали в резултат на Първата световна война.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес