Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция и САЩ не успяха да преодолеят разногласията по С-400

17 април 2019, 08:51 часа • 2277 прочитания

В рамките на консултациите, проведени тази седмица, Анкара и Вашингтон не са успели да преодолеят разногласията, свързани с решението на Турция да придобие руските противовъздушни ракетни системи С-400. Това предава TACC, като се позовава на американския вестник The Wall Street Journal.

„Според официални представители САЩ и Турция не могат да преодолеят безизходицата по отношение на плановете на Анкара да разгърне руските системи за противовъздушна отбрана това лято, което според Пентагона може да представлява заплаха за американските бойци в региона“, пише списанието.

Темата е била засегната по-рано тази седмица във Вашингтон от представители на САЩ и Турция, по-специално на срещата, проведена в понеделник, между американския президент Доналд Тръмп и министъра на финансите на Турция Берат Албайрак.

Изданието цитира думите на официалния представител на президента на Турция Ибрахим Калън, който изрази надежда, че американската страна няма да налага санкции срещу Анкара във връзка със закупуването на С-400. „Санкциите ще имат обратен ефект и ще доведат до отрицателни последици. Всеки трябва да разбере, че Турция има добре обоснована загриженост за сигурността", добави Калън.

Изданието отбелязва, че разгръщането на С-400 в Турция най-вероятно ще започне през следващите два или три месеца. Както се посочва в материала, „остава малко време за разрешаване на спорен въпрос". Калън отбеляза, че Анкара не изключва възможността за придобиване на американски системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, но те няма да заменят С-400.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес