Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция безпрепятствено арестува и екстрадира турски учители от Косово

30 март 2018, 07:37 часа • 4734 прочитания

Тази нощ премиерът на Косово Рамуш Харадинай свика извънредно заседание на правителството поради ареста на 6 високопоставени членове на движението на Гюлен, които веднага след това бяха откарани в Турция. Харадинай заяви, че "извънредното заседание е свикано поради липсата на информация от страна на държавните институции относно ареста на шестимата", предаде БГНЕС.

Вчера следобед турските тайни служби транспортираха от Косово шестима членове на базираното в САЩ мюсюлманско движение на Фетхуллах Гюлен, което беше обвинено за опита за сваляне на турското правителство през 2016 година.

В операция между турската разузнавателна агенция и косовските тайни служби, арестуваните бяха откарани в Турция с частни самолети. Турските медии разпространиха и снимки на заподозрените, минути след задържането им.

Официалните власти в Косово описват заподозрените като учители в училището на Гюлен и обявиха, че задържаните са 5 а не 6. Все още не е ясно защо са задържани турските учители.

Според семействата на задържаните, те са били отведени рано сутринта на път за работа. Адвокатът на арестуваните съобщи, че не може да се срещне с клиентите си, тъй като от полицията не позволяват.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес