Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп осигури нов възход на гръцката "Златна зора"

01 февруари 2017, 11:11 часа • 1755 прочитания

Най-голямото неонацистко движение в Гърция заявява, че е залято от нова вълна на подкрепа след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и забраната му мюсюлмани от 7 държави да влизат на територията на страната. Според неонацистите тези ходове на американския президент "валидират" крайнодесните им възгледи.

Антиимигрантският указ на Тръмп накара хиляди поддръжници на "Златна зора" - трета политическа сила в Гърция с 10% подкрепа на изборите, да излязат по улиците. Те организираха факелни шествия, настоявайки Гърция също да въведе подобна забрана.

"Политиката на Тръмп увеличи подкрепата ни. Тя валидира и подсилва нашите националистически и патриотични възгледи и политики, за които настояваме от години", заявява Елиас Панагиотарос, депутат от "Златна зора", цитиран от Independent.

"Трябва да следваме примера на Тръмп. Не трябва да оставяме Гърция да е отворена врата за имигрантите, които да идват и да правят каквото си поискат. Трябва да заявим интересите си и да ги поставим на първо място", допълва той.

Симпатизантите на "Златна зора" се събраха през уикенда на шествие, което имаше за основна цел да почете смъртта на трима гръцки военни, загинали, след като хеликоптерът им се разби близо до гръцко-турската граница.

Протестиращите държаха нацистки знамена и крещяха антитурски и антиимигрантски лозунги.

От 3 години насам "Златна зора" преживява възход и в момента е стабилно представена в 300-местния гръцки парламент.

"Много е просто. Тръмп е пазителят на света. Той е президентът на световната суперсила и независимо дали го харесват или не, неговите политики потвърждават страховете и тревогите на целия свят", допълва Панагиотарос.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес