Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тирана иска албанската платформа да влезе в конституцията на Македония

03 април 2017, 11:25 часа • 1746 прочитания

Албанският външен министър Дитмир Бушати заяви в интервю за брюкселския интернет портал „Юроактив”, че очаква т.нар. албанска платформа да бъде включена в конституцията на Република Македония, за да има „положителни резултати за македонците и албанците”.

„Вярвам, че включването на т.нар. албанска платформа в конституцията и в новата правна рамка на държавата ще има повече положителни резултати за двете етнически групи – македонците и албанците”, допълни Бушати.

Бушати заяви, че „няма тиранска платформа, а документ, написан от три от четирите албански политически партии, които присъстват в сегашния македонски парламент, и този документ се подкрепя от Тирана”.

Според албанския първи дипломат имало тенденция екс премиерът на Македония Никола Груевски и други политици да „смятат албанците за сезонни работници в собствената им държава”, предаде БГНЕС.

Бушати смята, че на Балканите съществува страх от създаването на наказатеблни съдилища и спомена специалната прокуратура в Черна гора, Македония и Косово, чиито обвинения, според Бушати, трябва да бъдат разглеждани от трибунали.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес