Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тачи ще обяснява в неделя за повдигнатите му обвинения

26 юни 2020, 17:07 часа • 1491 прочитания

Косовският президент Хашим Тачи обяви, че ще се обърне към обществеността в неделя във връзка с информацията за повдигнато обвинение от Специалната прокуратура за Косово за военни престъпления срещу него и срещу лидера на Демократическата партия на Косово и бившия председател на парламента Кадри Весели.

С публикация на страницата си във Facebook Тачи обяви, че ще проведе публично обръщение в неделя, 28 юни, от офиса си в Прищина.

„Току-що кацнах на летище „Майка Тереза“ в Тирана и в неделя вечер ще се обърна към вас с изявление от моя кабинет. Пожелавам ви спокоен уикенд и оставам с дълбока надежда, че се очакват по-добри дни за Косово и албанската нация“, написа Тачи.

Президентът на Косово тръгна за Вашингтон вчера, където трябваше да се срещне със сръбския президент Александър Вучич и министър-председателя Ана Брнабич в Белия дом утре, 27 юни, заедно с премиера Авдулах Хоти, но спря пътуването си, след като беше съобщена новината за обвинението. След това Хоти отмени участието си в срещата, организирана от специалния пратеник на президента на САЩ Доналд Тръмп за диалога между Прищина и Белград, посланик Ричард Гренел.

Базираната в Хага специална прокуратура на Косово във вторник повдигна обвинения на основателите и ръководителите на АОК, Тачи и Весели, както и редица други, за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, включително убийства на цивилни албанци, сърби, роми и др.

Прокуратурата в Хага заяви, че обвиненията са повдигнати на 24 април и че трябва да бъдат потвърдени от съдията по досъдебното производство.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес