Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Със 110 милиона евро се по-малко чуждестранните инвестиции в Албания

26 декември 2020, 16:15 часа • 1698 прочитания

Завършването на Трансадриатическия тръбопровод (TAP) и пандемията на COVID-19 значително намалиха преките чуждестранни инвестиции в Албания, съобщи Централната банка на Албания.

Според банката притокът на чуждестранен капитал в албанската икономика през периода януари-септември е достигнал 691 млн. евро, което е намаляване с 13,7% (110 млн. евро) спрямо същия период на миналата година.

"Енергетиката, която доминираше през годините с чуждестранни инвестиции, за 9-месечния период достигна стойност от 229 милиона евро, което представлява спад с около 14 процента от преди година", казаха от банката.

Единствените проекти, които скоро могат да заместят този на TAP и ВЕЦ „Девол” , са слънчевата централа в Караваш, инвестиция, която ще бъде реализирана от френската компания "Voltalia", както и водноелектрическата централа "Скавица", която е американска инвестиция.

Холандия и Швейцария са двата най-големи чуждестранни инвеститора в страната за деветмесечния период на тази година, тъй като според централната банка инвестициите от тези страни достигат обща стойност от 348 милиона евро.

Притокът на чуждестранен капитал от Турция се е увеличил с около 60%, възлизайки на 69 милиона евро за девет месеца. Секторите, доминирани от турските инвеститори, са финансовата система (банково дело), тежката промишленост (добив и преработка на стомана), строителният сектор и енергетиката.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес