Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия затяга входния режим заради увеличаване на заразените

24 март 2021, 13:45 часа • 1378 прочитания

Кризисният щаб за борба с коронавируса в правителството на Сърбия реши да затегне правилата за влизане в страната във връзка с увеличаването на броя на инфекциите. Това съобщи представителят на щаба д-р Зоран Гойкович.

"Само чужденци, които са ваксинирани с две дози ваксини на Pfizer, Спутник V или Sinopharm, ще имат право да влизат в Сърбия, а в ситуацията с AstraZeneca - с една доза. Що се отнася до сръбските граждани, те ще имат две възможности за влизане в страната: или с пълна ваксинация с потвърждение, или с отрицателен PCR тест", каза Гойкович.

Той отбеляза, че затварянето на всички търговски и развлекателни съоръжения в страната през последните няколко дни е стабилизирало динамиката на инфекциите. Ограничителните мерки обаче няма да бъдат облекчени, търговските центрове, кафенета и ресторанти ще останат затворени.

Очаква се в близко бъдеще мерките, предложени от кризисния щаб, да бъдат одобрени от правителството на републиката.

В момента Сърбия, страна със 7 милиона, е ваксинирала над 2 206 милиона от своите граждани, от които над 876 000 вече са получили втория компонент на лекарството. По отношение на ваксинацията с 1 милион жители, които са получили ваксина, страната се нарежда на първо място в региона и на второ място в Европа.

На сръбските граждани се предлага избор между ваксини от американската компания Pfizer, китайската фармацевтична корпорация Sinopharm, британско-шведската компания AstraZeneca и руския препарат Спутник V. Ваксината на Руската федерация е най-популярна сред населението. Както каза посланикът на Сърбия в Русия Мирослав Лазански, около 85% от сръбските жители, записали се за ваксинация, са посочили, че биха искали да бъдат ваксинирани със Спутник V.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес