Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия спира износа на оръжие и военна техника за 30 дни

14 юли 2023, 21:12 часа • 1413 прочитания

Вицепремиерът и министър на отбраната на Сърбия Милош Вучевич потвърди, че правителството на Сърбия е приело да спре износът на оръжия и военно оборудване от специализираната промишленост за следващите 30 дни, по искане на президента Александър Вучич, съобщи "N1".

"Приоритет са сръбските въоръжени сили и всички нужди на сръбските въоръжени сили ще бъдат осигурени от заводите от групата на отбранителната промишленост. По този начин допълнително ще укрепим отбранителните способности на нашата страна, т.е. на сръбската армия, като разберем всички обстоятелства, които ни заобикалят, и проследим всички онези факти, които са от значение за оценката на сигурността на нашата страна. Това не означава, че Сърбия тръгва на война, не означава, че призоваваме към война, но внимателно оценяваме всички рискове и предизвикателства пред сигурността, следим всичко, което се случва, и управляваме по съответния начин", каза Вучевич, цитиран от БГНЕС.

Белгийска компания нарушавала оръжейното ембарго срещу Русия, намесена е Сърбия

Той допълни, че според оценката търговските въпроси в момента не могат да имат приоритет пред въпроса за сигурността и че произведеното в специализираната индустрия трябва да бъде насочено преди всичко към сръбските въоръжени сили в съответствие с техните нужди.

"Не правим никакви мегаломански планове, нищо, което да не е синхронизирано със стратегическите планове на сръбските въоръжени сили, а само допълнително укрепваме нашите способности, т.е. сръбските въоръжени сили." Ще видим след 30 дни каква ще бъде ситуацията и дали мораториумът върху износа ще продължи или ще се върне към нормална дейност - специализираната индустрия ще може да прави търговски сделки с трети страни", каза министърът. Той изтъкна, че Министерството на отбраната плаща за всичко, с което се оборудва сръбската армия, и че това не са никакви подаръци.

Белград: Косовската полиция отново пресече границата на Сърбия

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес