Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия подава нови искове срещу НАТО за бомбардировките с уран през 90-те

13 януари 2022, 15:02 часа • 5847 прочитания

Във Върховния съд в Белград ще бъдат подадени два нови иска срещу НАТО от жертви на бомбардировките с обеднен уран през 1999 г., съобщи адвокат Сърджан Алексич пред РИА Новости.

Първият иск срещу НАТО е подаден на 20 януари 2021 г. от лица, пострадали от бомбардировките с обеднен уран в Сърбия през 1999 г. Случаят се отнася до болен от рак офицер от югославската армия, чието име не се съобщава в интерес на процеса. Адвокатът от Ниш Сърджан Алексич работи по събирането на доказателства от няколко години.

"На 20 януари внасяме два нови иска в Белград от две жертви и се надяваме да внасяме по два или три всеки месец след това. Необходими са време и средства за експертите по взривни вещества и средства за унищожаване, както и за изготвяне на съдебномедицинска експертиза. Трябва ясно да се докаже, че НАТО е бомбардирала мястото, където са се намирали ищците, с обеднен уран. Ще трябва да се докаже също, че ракът на ищците е причинен от радиация от натовски уран", каза адвокатът пред агенцията.

"НАТО е използвала обеднен уран на сръбска територия, въпреки че е могла да използва конвенционални оръжия предвид превъзходството си по сила. Но те са използвали оръжия, които имат дългосрочен пагубен ефект и последствия за цялото население в продължение на милиони години. Това е военно престъпление и Северноатлантическият алианс трябва да обезщети сръбските граждани", заяви Алексич.

Искът, подаден през януари миналата година, е бил изпратен до централата на НАТО, но адвокатът все още няма информация за получаването му. Той уточни, че съдът може да предаде иска чрез представителството на НАТО в сръбското министерство на отбраната или по друг правен път.

В случая със западноевропейските войници, които са били изложени на опасна доза радиация, докато са служили в НАТО в близост до радиоактивните боеприпаси и на мястото на тяхното използване, Алексич планира да поиска обезщетение от поне 300 000 евро за всяка от сръбските жертви. Сръбският адвокат е подпомаган от италианския адвокат Анджело Фиоре Тарталия, който успешно е представлявал италианските военни и е постигнал 253 съдебни решения, които вече са встъпили в сила в Европа.

Според Тарталия броят на военнослужещите, които са се разболели от рак в Италия, е 7600, около 400 от тях са починали, а той представлява 500 души. Случаите се отнасят до заболявания, причинени от обеднен уран, при италиански войници, служили на Балканите от Босна и Херцеговина, където НАТО за първи път е използвла обеднен уран, до Косово и Метохия.

Според адвокатите искът е подпомогнат от решение на Белградския окръжен съд от 2001 г., с което лидери на НАТО, като американския генерал Уесли Кларк и бившия генерален секретар на НАТО Хавиер Солана, са признати за виновни за военни престъпления срещу сръбското население. В материалите по делото са посочени точните дати и места на използване на снаряди с обеднен уран от самолети на Северноатлантическия алианс.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес