Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия оряза бюджетните разходи

08 октомври 2013, 18:07 часа • 30088 прочитания

Сръбското правителство прие строги мерки за ограничаване на разходите, за да се справи с икономическата криза, да избегне държавния фалит и да си възвърне доверието на международните финансови институции и на кредиторите, предаде БГНЕС.

Сред мерките, обявени от сръбския министър на финансите Лазар Кръстич, са увеличаване на ДДС за основните продукти от 8 на 10% както и намаляване и дори отмяна на субсидии за държавните предприятия. Сръбското правителство реши също така да съкрати през 2014 година с 20% до 25% заплатите в държавната администрация, в която са заети около 600 000 души. Предвиждат се също годишни икономии в размер на около 150 милиона евро или 0,3% от БВП.

"Без тези мерки ще достигнем до фалит в идните две години", заяви министърът на открито за медиите заседание на правителството. Той смята, че през 2015 г. ще станат видими първите положителни резултати от приемането на мерките.

С повишаването на ДДС правителството ще получава около 200 милиона евро повече на година, прогнозира Кръстич. През юли сръбският парламент прие ревизиран бюджет за 2013 г, който увеличава дефицита на 4,7% от БВП спрямо предвидените първоначално 3,3%. Белград предвижда също растеж от 2% през 2013 г. и инфлация от 5,5%, докато безработицата ще нарасне до 24%, сочат последните официални данни, публикувани през юни.

Публичният дълг на страната с население от 7,2 милиона души в момента достига 60% от БВП. През 2012 г. сръбската икономика се сви с 1,7%, а бюджетният дефицит достигна 4,7% от БВП.

Мерките за строги ограничения идват в момент, когато Сърбия възобнови диалога с МВФ с надеждата за евентуално споразумение, което да засили доверието на потенциалните инвеститори и на кредиторите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес