Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия и Азербайджан със споразумения за партньорство в енергетиката

24 ноември 2022, 10:08 часа • 1123 прочитания

Президентите на Сърбия и Азербайджан подписаха седем двустранни споразумения и меморандум за разбирателство за създаване на Съвет за стратегическо партньорство, предаде БГНЕС.

"Те подписаха меморандум за създаване на Съвет за стратегическо партньорство между Република Азербайджан и Република Сърбия", се казва в изявление на азербайджанското президентство, цитирано от „Дейли сабах“.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на президента на Азербайджан Илхам Алиев в сръбската столица Белград.

Алиев и сръбският му колега Александър Вучич проведоха разширена среща, преди да подпишат споразуменията.

На пресконференция след срещата си двамата президенти заявиха, че страните им се подкрепят взаимно на международната сцена.

"Съществуват големи възможности за сътрудничество в областта на природния газ и електроенергията", заяви азербайджанският президент.

От своя страна Вучич заяви, че подписаните споразумения са издигнали отношенията между двете страни на ново ниво.

"Пред двете страни има още много и те ще могат да направят много заедно в интерес и полза на двата народа", каза Вучич.

Сръбският президент обяви, че до края на годината ще направи неофициално, но работно посещение в Азербайджан, за да продължи преговорите с Алиев за сътрудничество в областта на енергетиката.

По-рано Вучич изрази желание да обсъди присъединяването на Сърбия към Трансадриатическия газопровод или Трансанадолския газопровод.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес