Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стрелбата в Сърбия: Нападателят я планирал дълго време и имал списък с мишени

03 май 2023, 16:55 часа • 4431 прочитания

13-годишният заподозрян за фаталната стрелба в сръбско училище е планирал атаката от месец насам, съобщи полицията в Белград. Седмокласникът е начертал план на входа и изхода на учебното заведение, който впоследствие е бил открит на чина му.

Момчето е имало и списък с мишени, които били „приоритет“, допълват властите. По-рано днес младежът откри огън с оръжието на баща си в училището "Владислав Рибникар" в центъра на Белград. Убити са най-малко 9 души - 8 деца и охранител. Ранени са още най-малко седем души.

Скицата, която е изготвил заподозреният, "прилича на нещо от видеоигра или филм на ужасите“, заяви говорителят на полицията, цитиран от BBC.

Добавя се, че нападателят е планирал как да влезе в определени класни стаи и как да убие всяко дете съгласно номера на тези стаи. От полицията смятат, че нападателят може да е избрал конкретната класна стая, защото тя е близо до входа. Също така момчето било подготвило коктейли "Молотов". Мотивите за атаката все още не са изяснени.

Жертвите сред децата са 7 момичета и едно момче. Най-малкото сред тях е родено през 2009 г. Няколко деца са били откарани в болница, като едно от тях – момиче, е с опасност за живота. То има сериозни наранявания в областта на главата. Лекарите се борят за живота му, заяви здравният министър. Друго момиче е с травми в областта на стомаха.

В лечебно заведение са още две момчета, които се намират в стабилно състояние. Учител е сериозно ранен, а друго момче е било простреляно в гърлото и гръдния кош, има травма на гръбначния стълб и е претърпяло операция. То е сред най-тежко пострадалите.

Представител на пресата попита министъра на образованието на Сърбия дали има информация от родители, че заподозреният е бил "жертва на насилие от страна на връстници". Бранко Ружич потвърди, че е чул такова нещо и каза, че са били предприети действия след съобщения за насилие от страна на други ученици срещу момчето.

Той добави, че има доклади от социалните работници и болницата, че е имало "някакво извършено насилие, което не се е случило в училище", а случаят е бил приключен без допълнителни проблеми.

"Защо човек става убиец": Анализ на психолог за стрелбата в Сърбия (ВИДЕО)

Говорителят на полицията обяви, че 9-мм оръжие е било иззето от дома на бащата на 13-годишния заподозрян. Най-напред момчето е застреляло охранителя, преди да се обърне към невинно дете, седящо спокойно на чина си, казват властите в Сърбия. Добавят, че това е сериозно престъпление срещу обществената сигурност и прокуратурата ще реши как да действа със задържания младеж.

Властите в западната ни съседка обявиха 3-дневен траур в памет на жертвите на нападението.

ОЩЕ: Пендаровски страда с Белград: Няма утеха за загубата на детски животи

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес