Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страни от Западните Балкани пред наказателни процедури за неизпълнение на зелените цели

08 февруари 2021, 14:12 часа • 1061 прочитания

Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Северна Македония могат да се сблъскат с наказателни процедури за нарушение, след като не са успели да приведат емисиите на SO2, NOx и PM от въглищни електроцентрали в съответствие с международните правила.

Секретариатът на Енергийната общност заяви, че е изпратил предупредителни писма до всяка държава, за да изрази загриженост относно прилагането на техните национални планове за намаляване на емисиите, съобщи „Екзит Нюз“.

На хартия тези планове привеждат всяка държава в съответствие с Директивата за големите горивни инсталации, която определя приемливи граници за серен диоксид, азотен оксид и прахови частици за съоръжения с мощност над 50 MW. Секретариатът обаче заявява, че тези четири държави не изпълняват задълженията си и цялото прекомерно замърсяване на въздуха произхожда от техните ТЕЦ.

Изпращането на писма е първата стъпка преди стартиране на процедури по принудително изпълнение.

През януари 2021 г. Институтът за възобновяеми енергийни източници и регулиране на околната среда заведе дело срещу държавната компания за добив на въглища и производител на електроенергия „Elektropriveda Serbia“ за застрашаване на общественото здраве. Според него това е заради „екстремните“ емисии на SO2 от неговите ТЕЦ в Костолац и Обреновац.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес