Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Среднощно гласуване: Черна гора най-после е с правителство

31 октомври 2023, 09:52 часа • 1243 прочитания

Черногорските депутати гласуваха за ново правителство, подкрепено от проруски алианс, почти пет месеца след общите избори.

Правителството на министър-председателя Милойко Спаич беше гласувано след маратонски дебати през нощта, като беше подкрепено от 46 от 66 присъстващи депутати в 81-членния парламент.

"Нашата визия е Черна гора да бъде Швейцария на Балканите и Сингапур на Европа", заяви 36-годишният Спаич пред депутатите преди гласуването.

Още: ЕП: Влизането на Черна гора в ЕС се бави - Русия, Китай и Сърбия имат пръст

Неговата партия "Европа сега" спечели крехка преднина на парламентарните избори през юни на фона на пренаселено поле от партии, което доведе до продължителни преговори за изработване на нова коалиция.

Новата коалиция включва проруски и просръбски партии, по-специално алианса "За бъдещето на Черна гора", чийто лидер Андрия Мандич беше избран за председател на парламента.

Против признаването на Косово

Алиансът на Мандич е против признаването на Косово и не подкрепя международните санкции срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Още: Таен тунел откриха под Върховния съд в черногорската столица

Изборите през юни се проведоха само няколко месеца след като политическата институция в Черна гора беше разтърсена от съкрушителното поражение на дългогодишния лидер Мило Джуканович на втория тур на президентските избори през април, който беше спечелен от новодошлия Яков Милатович от партията "Европа сега".

Откакто се сформира през 2022 г., "Европа сега" набира популярност с проевропейската си платформа и обещанието да повиши заплатите и да започне реформи.

Нови лица в политиката

Партията заложи политическото си бъдеще на улавянето на нетърпението на младите избиратели, които търсят инжекция от свежи лица в ръководството на страната, дълго доминирано от Джуканович и неговата ДПС.

Още: Анализ: Сърбия се държи като Путин с Черна гора и Македония заради Косово

След парламентарните избори през 2020 г., на които хватката на ДПС върху властта отслабна, след като получи поражение на изборите, Черна гора преминава от криза в криза.

За много хора в страната с население от 620 000 души, една трета от които се определят като сърби, продължителната политическа дисфункция ги е разочаровала.

Черна гора се присъедини към НАТО през 2017 г., а от 2012 г. води преговори за членство в ЕС.

Политическата нестабилност и парализата на институциите блокираха пътя на страната към 27-членния политически блок.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес