Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спор за морската граница между Албания и Гърция влиза в Хага

20 октомври 2020, 17:35 часа • 1941 прочитания

Албанският премиер Еди Рама заяви на пресконференция днес с гръцкия външен министър Никос Дендиас, че въпросът за морската граница между двете страни ще бъде адресиран до международни органи.

Това означава, каза той, че този, един от най-обсъжданите въпроси, ще бъде най-добре разрешен "с намесата на международни органи и в съответствие с морското международно право".

„ Благодаря на министъра, че въпреки факта, че в определени моменти сме имали напрежение, Гърция никога не е била пречка по пътя ни към ЕС и се радвам, че сме съгласни, че въпросите, изнасяни за Брюксел, не са разрешими. Ясно ми е, днес всеки е готов да чуе за следващата инвазия в Гърция по море, но няма да има такова нещо. Днес мога да кажа с удоволствие, че ще разрешим този въпрос в международни инстанции, за да разрешим проблемите въз основа на експертиза и международно морско право", каза Рама.

Този въпрос, добави Рама, вече ще бъде решаван по преценка на международното правосъдие и ние, каза той, сме напълно съгласни.

"По този начин ще се съсредоточим върху икономическото, регионално сътрудничество на хората, за да направим най-доброто за албанските граждани с гръцка националност, живеещи в Албания, и за гръцките граждани или все още негръцки граждани с албанска националност, живеещи в Гърция," каза Рама.

Призовавайки опозицията да намери друг въпрос за изразяване на фалшив патриотизъм, Рама подчерта, че „въпросите на национално-фолклорния патриотизъм не са въпроси на нашите правителства“.

От своя страна Дендиас заяви, че "решаването на този въпрос ще бъде от полза и за двете страни".

„ С голям интерес чух съгласието на премиера Рама, че решението на този въпрос ще се основава на отношенията и споразумението на ООН, подписано и от двете страни.“

Дендиас изрази задоволство от готовността на Албания спорният въпрос да бъде предаден за решаване от международното право в трибунала в Хага.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес