Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спешен Европейски съвет заради Сирия и мигрантите, Гърция спира временно прием на мигранти

02 март 2020, 06:10 часа • 3633 прочитания

Министрите на външните работи на ЕС ще проведат спешна среща през настоящата седмица, за да обсъдят влошаващия се конфликт в Сирия, който доведе десетки хиляди мигранти и бежанци до границите на блока с Турция, заяви дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел.

Сраженията в Идлиб "представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност" с тежки хуманитарни последици за региона и извън него”, се казва в изявлението на Борел. ЕС "трябва да удвои усилията си за справяне с тази ужасна хуманитарна криза с всички средства, с които разполага", каза той.

Борел каза, че срещата се организира главно по искане на Гърция, която е изправена пред струпване на хиляди мигранти на границата ѝ с Турция. Председателят на Европейския съвет Шарлз Мишел по-рано обяви, че ще посети гръцката граница във вторник (3 март) с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Той изрази в Twitter "подкрепа за гръцките усилия за защита на европейските граници".

В края на миналата седмица Турция реално пусна мигрантска вълна към Гърция, с което турският президент Реджеп Ердоган даде ясен знак, че търси начин да бъде подкрепен за действията си в Сирия. Потокът на мигранти през Турция към границата с Гърция, в частност, съживи опасенията на ЕС от нова извънредна ситуация с бежанци, подобна на тази през 2015 година.

Борел заяви, че "споразумението между ЕС и Турция трябва да бъде подкрепено отново", добавяйки, че "ЕС е ангажиран да подкрепя Гърция и България за справяне с разгръщащата се ситуация". Той призова за прекратяване на огъня в Сирия и деескалация на военните действия и предложи подкрепа от ЕС, "за да се смекчат последиците от кризата".

Междувременно Гърция реши да замрази молбите за убежище, подадени от незаконно влизащи мигранти, съобщи в. "Катимерини". Гърция няма да приема в продължение на месец, считано от 1 март, всякакви молби за убежище от мигранти, влизащи незаконно в страната и, където е възможно, веднага ще ги връща в страната, от която са влезли, съобщи говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

Гърция ще поиска Европейската агенция за гранична и брегова охрана, известна също като "Фронтекс", да се включи с бърза гранична намеса за защита на границите на Гърция, които също са граници на ЕС, каза още Пецас.

Снощи българският премиер Бойко Борисов разговаря с гръцкия си колега Мицотакис и с австрийския премиер Себастиан Курц. Борисов и Кирякос Мицотакис са единодушни, че са необходими незабавни дипломатични стъпки с цел спиране на мигрантския поток към Европа. "Необходимо е дългосрочно решаване на всички проблеми – и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с хуманитарната криза", заяви в телефонния разговор българският министър-председател. Борисов изтъкна пред Курц, че в настоящия момент трябва да се окаже спешна подкрепа на Турция с цел избягване на хуманитарна криза и подобряване на ситуацията. Но европейската общност трябва бързо да реагира, тъй като нито Турция, нито която и да е страна може сама да се справи с подобни събития, подчерта министър-председателят. Припомняме, че българският премиер отива на среща в Анкара с Реджеп Ердоган.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес