Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СПЦ: Вселенският патриарх не трябва да решава еднолично за МПЦ

20 юни 2018, 11:07 часа • 2964 прочитания

Според сръбския епископ Ириней Бачки би било грешка Вселенският патриарх да вземе едностранно решение за автокефалността на „канонично непризнатите църкви на Македония и Украйна, защото на това ще се противопостави целият православен свят“, предава скопското електронно издание A1 On.

„Константинополският патриарх е първи сред равнопоставените, а не първи без равнопоставени. Затова, не дай си Боже, Вселенският патриарх Вартоломей да има намерение да вземе едностранно и произволно решение за скопския и украинския разкол, то ще бъде израз на огромна заблуда, на голяма духовна грешка от гледна точка на православната църква и каноничните закони“, категоричен бе Ириней Бачки в коментар за сръбския вестник „Политика“, цитиран от A1 On.

Епископът подчерта, че говори напълно хипотетично, защото дълбоко вярва, че няма да се стигне до подобна ситуация.

„Ако до това се стигне заради политически или друг вид натиск и стимули, то би предизвикало решително несъгласие и противопоставяне не само в славянския православен свят, но и изобщо в православието“, предупреди Ириней, цитиран от Фокус.

„Политика" припомня, че Вселенският патриарх Вартоломей наскоро призова сестринските църкви да приемат „църквата на Скопие" в православното семейство и подчерта, че „задължение на Вселенската патриаршия е да се търсят начини за спасение на нашите братя в Скопие и Украйна".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес