Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словения ще приеме 567 бежанци до края на следващата година

10 март 2016, 18:57 часа • 2339 прочитания

Словения през април ще започне да приема мигранти на базата на договорените в ЕС квоти. Това съобщи представител на вътрешното министерство на страната, цитиран от AFP. Тази седмица Любляна затвори границите си за преминаващите, след като европейските лидери обявиха балканският миграционен маршрут за затворен.

Решението дойде след постигането на проект за споразумение между ЕС и Турция. Анкара ще приема обратно опитващите да влязат нелегално на континента, а в замяна европейските страни легално ще приемат сирийски бежанци директно от турските лагери.

Сега обявеният ангажимент на Любляна обаче се отнася до договореното миналата година квотно разпределение, с което европейските страни трябваше да приемат 160 000 бежанци от претоварените Гърция и Италия.

По-рано днес европейският комисар по интеграцията Димитрис Аврамопулус съобщи, че до момента преместените са по-малко от 900 души.

„Тази и следващата година 567 бежанци ще бъдат преместени в Словения от Италия и Гърция. Първата група ще пристигне през април”, съобщи на специална пресконференция Бостян Сефич от вътрешното министерство в Любляна.

„Словения е изразявала желанието си, повечето от идващите бежанци да са семейства, но не можем да очакваме да пристигат само такива”, допълни Сефич, който говори пред медиите след среща на кабинета.

До юни 2017 година Словения ще приема между 40 и 50 души на месец от европейски страни. Други 20 сирийци, тоест между 2 и 4 семейства, ще бъдат приети от държави извън съюза до края на тази година.

В рамките на настоящата мигрантска вълна, стотици хиляди души преминаха през Словения на път за страни от Западна и Северна Европа.

Вчера Любляна забрани преминаването на всички мигранти, освен тези, които кандидатстват за убежище в страната, такива с хуманитарни нужди или валидна виза за ЕС. Хърватия, Сърбия и Македония последваха този ход.

На границата между Гърция и Македония продължават да се струпват хора, които не могат да продължат планувания си път към западните европейски страни. До пункта при Идомени има над 13 000 души.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес