Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След скандал с насилие в старчески домове: Румънският социален министър подаде оставка

15 юли 2023, 01:34 часа • 2877 прочитания

Румънският министър по въпросите на семейството Габриела Файера подаде оставка от поста си в петък. Решението му идва на фона на скандал, свързан с предполагаеми злоупотреби в домове за възрастни хора и хора с увреждания, предаде АФП.

51-годишната Файера е вторият министър в едномесечното коалиционно правителство на министър-председателя Марсел Чолаку, който подава оставка тази седмица след министъра на труда Мариус Будай.

На 4 юли прокурорите съобщиха, че са започнали наказателно разследване срещу 26 заподозрени по обвинения в трафик на хора, измама, фалшифициране и създаване на организирани престъпни групи за експлоатация на възрастните хора, за които се грижат, предава БГНЕС.

След оплаквания от неправителствени организации и съседи прокурорите нахлуха в три старчески дома, разположени в град Волунтари в покрайнините на столицата Букурещ, където откриха 98 мръсни, недохранени и посинени възрастни хора. Според прокурорите възрастните хора са били подложени на "нечовешко или унизително отношение", принуждавани са да работят, подлагани са на физическо насилие, лишавани са от достатъчно храна и медицинско лечение, отказвани са им адекватни грижи и хигиена от заподозрените, които са присвоили средства на стойност 5,2 млн. леи (1,18 млн. долара). Файера обяви оставката си във Facebook след среща с Чолаку.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес